Ett fågelbo 2008

2008 fick ordet fågelbo en helt ny innebörd. Då var det inte längre fåglarnas hem eller ett rufsigt hår det första man tänkte på när man hörde det här ordet. Nej, då var det starkt förknippat med huvudarenan för världens största sporthändelse: de olympiska spelen. Värdstaden var Peking, Kina. Den officiella startsignalen för denna nationella festival ägde rum den 8 augusti, kl. 08.08, 2008. Detta var ingen tillfällighet. Siffran åtta är det kinesiska folkets lyckosiffra. Det uttalas ba, vilket är ganska likt ordet pa, som står för lycka och framgång.

Inget annat sportevanemang har en högre status än OS: alla vill delta och konkurrensen är stenhård. En hundradels sekund är tillräcklig för att krossa drömmen om ett olympiskt guld. De tävlande anländer till tävlingarna minutiöst förberedda. Ingenting får lämnas åt slumpen. Men ibland vill ödet någonting annat.

En som var nära att missa OS det här året var Lionel Messi – då en 21-årig fotbollsspelare från Argentina. Inte för att han var en dålig fotbollsspelare – snarare tvärtom – utan för att hans klubb FC Barcelona inte ville ge honom sin tillåtelse. Till slut gav de med sig och den sjätte augusti fanns han med i laguppställningen redo att möta Elfenbenskunsten. När Messi klev ut på fotbollsplanen steg publikens jubel till ett öronbedövande dån. Varje gång han rörde bollen skrek de “Messi, Messi”, och när han gjorde mål fanns det inga begränsningar för publikens hänförelse.

Martin Luther King sa en gång: “Jag har en dröm.”

Att få spela och bli framgångsrik i de olympiska spelen var Messis dröm. Föga förvånande var det också hans älskade Argentina som stod som segrare när OS-turneringen var över.

Messi guldbollenMessi lät dock inte framgången i OS stoppa honom från att göra nya stordåd och i dag har han vunnit allt som går att vinna, förutom VM, men jag tror att Argentina är en stark kandidat till att ta hem VM-guldet nästa år. Förutom alla framgångar i diverse olika fotbollsturneringar har han även tagit hem guldbollen hela fyra år på rad, och i och med det är han historisk.

Vad kan vi ta för lärdom av det här?

Jo, om Messi klarade av det då kan du också göra det!

Håll drömmen levande, fokusera på det arbete du har framför dig och fira ordentligt när du har kommit i mål!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge